Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2008


Η ανακάλυψη της εμφύσησης τον 1ο αιώνα π.Χ. στη συροπαλαιστινιακή περιοχή είχε καθοριστικές συνέπειες για τη διάδοση της χρήσης των γυάλινων αντικειμένων. Οι προηγούμενες τεχνικές που εφαρμόζονταν ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. -όπως η χύτευση σε μήτρα ή το πλάσιμο της υαλόμαζας γύρω από έναν πυρήνα ο οποίος μετά αφαιρούνταν- ήταν χρονοβόρες και κοπιαστικές, με αποτέλεσμα την περιορισμένη παραγωγή και διάθεση γυάλινων αντικειμένων στην αγορά. Η τεχνική της εμφύσησης -η διαμόρφωση δηλαδή της υαλόμαζας που έχει συλλεγεί στην άκρη του φυσητήρα σε συγκεκριμένο σχήμα, αρχικά, με εμφύσηση και, μετά, με τη χρήση εργαλείων-μείωσε το χρόνο που απαιτούσε η κατασκευή και αύξησε την ποικιλία των γυάλινων αγγείων, καθιστώντας τα προσιτά σε περισσότερα κοινωνικά στρώματα.

Η υαλουργία άνθισε στον ελληνικό χώρο από τα προϊστορικά ως και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Κατά τη μεσαιωνική περίοδο υποχώρησε, ενώ ως τη μεταβυζαντινή φαίνεται ότι έπαυσε τελείως.

Είναι πανέμορφη αυτή η τέχνη και ο τεχνίτης που την ασκεί πρέπει να αγαπά το γυαλί και να διαθέτει φαντασία που κυλά σαν νερό ή ζεστό γυαλί. Αρχικά, τα υαλοκατασκευάσματα δεν διακοσμούνταν γιατί προορίζονταν για αντικείμενα καθημερινής χρήσης (δοχεία λαδιού ή ακόμα και δοχεία νυχτός). Η πραγματική έξαρσή τους στον ευρωπαϊκό χώρο επήλθε με την αρχή και την επέκταση της αρωματοποιίας.

Σήμερα η δημιουργία καλλιτεχνημάτων ή χρηστικών αντικειμένων με την διαδικασία του φυσήματος που ακολουθούνταν στα αρχικά στάδια από τους πρώτους τεχνίτες, έχει πλέον σταματήσει. Υπάρχουν φυσικά κάποιοι ελάχιστοι, κυρίως Έλληνες και Ινδοί μάστορες οι οποίοι επιμένουν.... να χαρίζουν την αρχέγονη τέχνη τους (έναντι αδρών τιμημάτων.......)...

2 σχόλια:

Eirra Bear είπε...

Never forget/neglect the craft. The history of the maker is paramount to how we live our lives today.

Λευκή είπε...

The matter here is,not everyone can afford these artcrafts nowdays...exactly like at the ancient years, when this art begun!!!!!!