Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2008

Κωμικοί Έρωτες-Μίλαν Κούντερα


Η Amanda γύρισε εξουθενωμένη. Οι τελευταίες μέρες υπήρξαν συναισθηματικά φορτισμένες. Είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι όταν κάποιος πολύ κοντινός σου άνθρωπος βιώνει κάτι, τότε το ζεις κι εσύ, με μεγάλη ένταση. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα χωρισμό, που είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που έχουμε βιώσει όλοι, λίγο πολύ. Όταν έβλεπε την φίλη της να κλαίει για κάποιον που πραγματικά δεν άξιζε (παρόλο που της το έλεγε) ένιωθε τόση θλίψη, τόση απόρριψη και η ίδια. Της ήρθαν μνήμες στο μυαλό από τον πιο πρόσφατο χωρισμό, από έναν άλλο ακόμα μεγαλύτερο, από κάτι άλλους πιο παλιούς, ακόμα και από χωρισμούς γνωστών και φίλων! Τελικά, είναι άτομο που συμπάσχει!

Προσπάθησε να παρηγορήσει τη φίλη της με λόγια καθησυχαστικά (δεν φταις εσύ, αυτός δεν κατάλαβε ποια είσαι), της μίλησε αυστηρά (δεν ντρέπεσαι, πού είναι η αξιοπρέπειά σου?), της μίλησε παραδειγματικά (δεν θυμάσαι τη Ντίνα που την παράτησε ο Κώστας κτλ). Δεν της μίλησε όμως για τον εαυτό της....

Και ακόμα μια φορά, την λύση την έδωσε ένα βιβλίο. Άναψαν το τζάκι, κάθισαν στο χαλί και η Amanda της διάβασε μια κωμική ιστορία. Και η Χαρά, μέσα στον πόνο της.... γέλασε! Συνέχιζαν να υπάρχουν κάποια ξεχασμένα δάκρυα στα μάγουλά της, αλλά γέλασε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: