Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης το Σάββατο


Παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή το Σάββατο και σε όλο τον κόσμο πραγματοποιείται πληθώρα εκδηλώσεων.

Στην Αθήνα δεκάδες κινήσεις πολιτών, συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς διοργανώνουν στις 12 συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Κεντρικό σύνθημα, να εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση τις ευρωπαϊκές και διεθνείς περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Πάντως, στο μήνυμά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

«Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα: την κλιματική αλλαγή. Έχει την υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές να το αντιμετωπίσει με την ενεργό συμμετοχή όλων» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός υπενθυμίζει ότι την ερχόμενη εβδομάδα στο Πόζναν, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, είναι ανάγκη να επιτευχθεί η παγκόσμια συνεργασία.

«Οφείλουν όλες οι χώρες να αναλάβουν τις αναγκαίες δεσμεύσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να θέσουν τις βάσεις για την πράσινη οικονομία, μια οικονομία με πολύ μειωμένες εκπομπές άνθρακα.»

Πέντε βήματα μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για μια πολλή μεγάλη αλλαγή:

1. Σβήνω τα φώτα, όταν δεν τα χρειάζομαι. Έτσι εξοικονομώ 178 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και 18 € το χρόνο.

2. Χρησιμοποιώ λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Έτσι εξοικονομώ 240 κιλά εκπομπών του άνθρακα και 25 € κατά τη διάρκεια ζωής της λάμπας εξοικονόμησης.

3. Αγοράζω πλυντήριο ρούχων ενεργειακής κατηγορίας Α. Έτσι εξοικονομώ 215 κιλά εκπομπών του άνθρακα και 23 € το χρόνο.

4. Αντικαθιστώ τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό. Έτσι εξοικονομώ 1,14 τόνους εκπομπών του άνθρακα και 120 € το χρόνο.

5. Σβήνω τις ηλεκτρικές συσκευές (τηλεόραση, βίντεο, στερεοφωνικό) και δεν τις αφήνω σε stand by. Έτσι εξοικονομώ 290 κιλά εκπομπών του άνθρακα και 30 € το χρόνο.
Ας ξεκινήσουμε εμείς οι πολίτες με τα πέντε αυτά απλά βήματα, και ας ενώσουμε τις φωνές μας για να ακολουθήσουν επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και πολιτικοί.
Γιατί … το κλίμα είναι στο χέρι μας! ΣΣ. Όσο κι αν έψαξα στους διάφορους ιστότοπους σχετικούς με το περιβάλλον, όπως επίσης και στα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα, δεν βρήκα ούτε μία ανάρτηση ή ρεπορταζ για κάποια σχετική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη... Δεν μας ενδιαφέρει προφανώς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: