Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2008

Πριν πέσει η νύχτα


"Δίνω τέλος στη ζωή μου γιατί δεν μπορώ να εξακολουθήσω να εργάζομαι. Κανένα από τα πρόσωπα που με περιβάλλουν δεν ευθύνεται γι' αυτή την απόφαση. Μόνο ένας είναι ο υπεύθυνος: ο Φιδέλ Κάστρο".

Στις 7 Δεκεμβρίου 1990 ο Κουβανός συγγραφέας Ρεϊνάλντο Αρένας, ασθενής στο τελικό στάδιο του AIDS αυτοκτονεί στη Νέα Υόρκη. Αφήνει πίσω του αυτή την ανατριχιαστική προσωπική και πολιτική μαρτυρία, την οποία ολοκλήρωσε λίγες μέρες πριν βάλει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του, λίγο πριν πέσει η τελευταία νύχτα, σκεπάζοντας ανέκκλητα μια θυελλώδη ζωή, σημαδεμένη από την ανελέητη καταδίωξη, το φρενήρες πάθος για τον έρωτα, το αδιάκοπο κυνήγι της λύτρωσης μέσω της λογοτεχνίας. Ο Αρένας, όντως συγκέντρωνε τρεις ιδανικές προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε έναν από τους απόκληρους που γεννά η ανακριτική και σωφρονιστική κόλαση της καστρικής Κούβας: ήταν συγγραφέας, ομοφυλόφιλος και αντιφρονών. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν να αποσιωπηθεί αυτό το βιβλίο, όπως και το υπόλοιπο έργο του συγγραφέα, δεν στάθηκαν ικανές να σκιάσουν την οδυνηρή πορεία του Αρένας από τον υπόκοσμο της Αβάνας, όπου σέρνονται οι αποκλεισμένοι του συστήματος, και τις φυλακές της Κρατικής Ασφάλειας, ως τον αγώνα για επιβίωση στις ΗΠΑ, ενάντια στη διακριτική ουδετερότητα της επαναπαυμένης Αριστεράς που τον ανέμενε, όπως και κάθε άλλο Κουβανό εξόριστο.

Η γνώμη μου είναι πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο που χωρίς πολλές πολλές φανφάρες και κουραστικές περιγραφές σε βάζει στο κλίμα μιας δικτατορίας. Σε βάζει στη θέση ενός απόκληρου, που έχει χαρακτηριστεί έτσι γιατί έχει επιλέξει την αυτονόητη οδό της σεξουαλικής ελευθερίας. Εκτός όμως του ότι ήταν ομοφυλόφιλος (γιατί οι ομοφυλόφιλοι είναι παρίες σε ΟΛΑ τα ολοκληρωτικά καθεστώτα; -βλέπε χιτλερική Γερμανία, χουντική Ελλάδα), υπήρξε και συγγραφέας, του οποίου η άποψη έπρεπε πάσει θυσία να αποσιωπηθεί μιας και δεν ήταν από τα "καλά παιδιά" του Κάστρο. Έχουμε λοιπόν την βάναυση κακοποίηση της ελάχιστης προσωπικής ελευθερίας, που είναι η διάθεση του κορμιού του όπως αυτός επιθυμεί, τον επαγγελματικό διωγμό και την τελική εξόντωση του συγγραφέα. Καταπληκτικό βιβλιο, και μια ιστορία που μας διδάσκει πολλά περί ελευθεριών, ελευθεριότητας και αληθινής επανάστασης.

3 σχόλια:

molemou είπε...

TELIKA TO BIBLIO EXEI KIKLOFORISI STIN KOUBA?STIN ELADA UPARXOUN SIMERA SIGRAFIS POU DEN KIKLOFOROUN TA ERGA TOUS ME TON A h B TROPO:TIN KALIMERA MOU NA EXEIS

Λευκή είπε...

Νίκο
μετά το σχόλιό σου έψαξα στο internet για να δω αν κυκλοφόρησε στην Κούβα. Δεν βρήκα τίποτα, που αυτό σημαίνει μάλλον πως δεν κυκλοφόρησε. Μην ξεχνάμε πως η αυτοκρατορία του Κάστρο έχει διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια και ακόμα και παρά την αναγκαστική απομάκρυνσή του από την εξουσία για λόγους υγείας, οι ρίζες της "πολιτικής" του είναι βαθιά ριζωμένες παντού σε όλα τα επίπεδα στην Κούβα.

Καλημέρα

Κωνσταντινος είπε...

Eίδες τι κάνει ο πολιτισμός?Τώρα δεν καίμε βιβλία,εξοντώνουμε του ίδιους τους συγγραφείς.
Αν βρεις χρόνο ρίξε μια ματιά σ' αυτό το βίντεο ,είναι κάπως μεγάλο αλλά δε θα μετανιώσεις.
Ο τίτλος είναι: το χρέος ως χρήμα.

http://www.vimeo.com/2351801