Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2008

Ο άνθρωπος που έγινε θεός, Ζεράρ Μεσαντιέ


Ένας συγγραφέας ξαναδιαβάζει τα Κανονικά Ευαγγέλια. Με μεγάλη του έκπληξη ανακαλύπτει κενά, αντιφάσεις και ιστορικές αναλήθειες. Αναζητά περισσότερες πληροφορίες στα άλλα Ευαγγέλια, τα αποκαλούμενα Απόκρυφα, που μέχρι τον 5ο αιώνα θεωρούνταν ισάξια με τα Κανονικά. Ύστερα βρίσκει και διαβάζει το Ευαγγέλιο του Θωμά και στη συνέχεια τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θαλάσσης, καθώς και για τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και μελέτες... Μετά από μια σειρά ετών ανακαλύπτει την ιστορία του Ιησού όπως δεν είχε ποτέ γραφτεί πουθενά κι αποφασίζει να τη γράψει ο ίδιος. Πού πέρασε ο Ιησούς τα νεανικά του χρόνια; Γιατί η παιδεία του μοιάζει τόσο πολύ μ’ αυτή των Εσσαίων; Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά τίποτε γι’ αυτούς; Γιατί το Σανχεντρίν τον καταδίκασε σε θάνατο; Και γιατί –σκάνδαλο μέγα!– δύο αρχιερείς του Σαμχεντρίν που τον καταδίκασε σε θάνατο πηγαίνουν στον Πιλάτο για να ζητήσουν το πτώμα του; Σ’ αυτά αλλά και σε πολλά άλλα ερωτήματα απαντά ο Ζεράρ Μεσαντιέ μέσα από μια γλαφυρή αφήγηση. Αναδιπλώνει στα μάτια της φαντασίας του αναγνώστη το πολιτικό σκηνικό της Παλαιστίνης του 1ου αιώνα κάτω από τη ρωμαϊκή κατοχή, την καθημερινή ζωή του λαού, το διαρκή επαναστατικό αναβρασμό, την πληθώρα των μεσσιών, τις συνωμοσίες που χωρίζουν τους Εβραίους σε φατρίες και μέσα απ' όλα αυτά το δρόμο που χαράζει ο Ιησούς.
Ο συγγραφέας μέσα από τη μυθιστορηματική ιστορική ανάλυση μας προσφέρει πληροφορίες και το πιο σημαντικό είναι ότι, ενώ δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις, μας δημιουργεί ακόμα περισσότερες ερωτήσεις. Μας δίνει δηλαδή την ώθηση να αναρωτηθούμε ακόμα μια φορά και εις βάθος γι' αυτά που μας σερβίρονται από την πρώτη στιγμή της γέννησής μας. Η ουσία αυτού του βιβλίου βασίζεται σε ιστορικές αναλύσεις, συμπεράσματα και λογικές ερμηνείες. Δεν είναι ένα έργο επίδειξης σοφίας και λογικής, αλλά δεν αφήνεται και να παρασυρθεί από την ελεύθερη φαντασία. Πάντως, αν κάποιος αφιέρωνε χρόνια στη μελέτη συγγραμμάτων και ιστορικών πηγών, μάλλον στα ίδια συμπεράσματα με τον Μεσαντιέ θα κατέληγε.

2 σχόλια:

Eva Stamou είπε...

Καλημέρα Λευκή.

Πολύ ενδιαφέροντα τα βιβλία που προτείνεις και ο λιτός τρόπος παρουσίασης. Όσες αναρτήσεις διάβασα μου άρεσαν πολύ και σκοπεύω να επανέλθω. Εύχομαι καλή συνέχεια.

Λευκή είπε...

Eva Stamou

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
Εύχομαι καλή συνέχεια και σ'εσένα

Καλημέρα