Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008

Η φωνή της λογικής έρχεται από το παιδί του λύκουΑυτές τις μέρες ετοιμαζόμαστε για το ρεβεγιόν μας, ανησυχούμε αν ψήθηκε καλά η βασιλόπιτα και για το αν θα αντέξουν τα καναπεδάκια εκτός ψυγείου (γιατί το ψυγείο δεν χωράει τίποτα πια...).
Πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη, και μάλιστα όχι πολύ μακριά μας έχουν κάπως... διαφορετικές ανησυχίες. Αναφέρομαι στις Ισραηλινές επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας, ένα μικρό κομμάτι γης, μόλις 41 χιλιομέτρων μήκους και 6-12 χιλιομέτρων πλάτους,που μεταβλήθηκε στη μεγαλύτερη φυλακή του πλανήτη: 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε μια περιοχή που έχει απίστευτα μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και είδαμε στις οθόνες μας τι συμβαίνει σε περίπτωση αεροπορικών βομβαρδισμών. Η Λωρίδα της Γάζας δεν έχει δική της παραγωγή και εξαρτάται για την επιβίωσή της από την ανθρωπιστική βοήθεια, μιας και τα τελευταία δυόμισι χρόνια υπόκειται σε εμπάργκο από Αμερική και Ευρώπη. Οι αρρώστιες και η υποβιταμίνωση έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε ακόμη και αξιωματούχοι του ΟΗΕ παραβίασαν την ουδετερότητά τους και άρχισαν να δηλώνουν ότι η κατάσταση είναι ανυπόφορη και ο πληθυσμός υφίσταται ένα καθημερινό βασανιστήριο. Κατά καιρούς, τα ισραηλινά στρατεύματα εξαπολύουν επιθέσεις σκοτώνοντας αμάχους. Η στρατηγική είναι σαφής: η τελευταία λωρίδα ενεργητικής αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή πρέπει να συντριβεί.
Στο πολύ καλό http://www.tvxs.gr/ διάβασα από τον Στέλιο Κούλογλου, την μετάφραση ενός άρθρου που έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα "Haaretz".Πρόκειται για την αρχαιότερη και θεωρούμενη πιο έγκυρη και ανεξάρτητη εφημερίδα του Ισραήλ. Ο συγγραφέας του άρθρου είναι ένας δημοσιογράφος ονόματι Gideon Levy.
Σας παραθέτω τη μετάφραση του άρθρου του κυρίου Levy.
"29 Δεκεμβρίου 2008 «Haaretz» -- - Το Ισραήλ άρχισε ακόμα έναν άχρηστο,περιττό, πόλεμο. Στις 16 Ιουλίου 2006, τέσσερις ημέρες μετά από την έναρξη του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου, είχα γράψει: «Κάθε γειτονιά έχει τον νταή της, που δεν πρέπει κανείς να προκαλεί. Οχι ότι δεν υπάρχει λόγος, κάποιος τον πείραξε. Αλλά η αντίδραση του ξεπερνάει κάθε όριο» Δυόμιση χρόνια αργότερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται με ακρίβεια που προκαλεί ρίγος και φρίκη. Μέσα σε μερικές ώρες το Σάββατο το απόγευμα, το Υπουργείο Αμυνας έσπειρε το θάνατο και τη καταστροφή σε βαθμό που δεν κατάφεραν οι ρουκέτες Κάσαμ(που εκτοξεύει η Χαμάς-Σημ.μεταφ) όλα αυτά τα χρόνια. Και η επιχείρηση είναι μόνο στα σπάργανα. Για άλλη μια φορά, οι βίαιες αντιδράσεις του Ισραήλ, ακόμα κι αν υπάρχει αιτιολόγηση , ξεπερνούν κάθε αναλογία και τη κόκκινη γραμμή του ανθρωπισμού, της ηθικής, τών διεθνών νόμων και της φρόνησης. Αυτό που ξεκίνησε χθες στη Γάζα είναι έγκλημα πολέμου και ανοησία μιας χώρας. Πικρή ειρωνεία της ιστορίας: μια κυβέρνηση που ξεκίνησε δύο μήνες μετά από την συγκρότηση της έναν ανώφελο πόλεμο - σήμερα όλοι το αναγνωρίζουν - αρχίζει έναν άλλο καταδικασμένο πόλεμο δύο μήνες πριν από το τέλος της θητείας της.
 
Στο ενδιάμεσο διάστημα, η ειρήνη κρεμόταν από τα χείλη του Εχούντ Ολμέρ που έκανε μερικές από τις πιό θαρραλέες δηλώσεις που ειπώθηκαν ποτέ από έναν πρωθυπουργό. Ειρήνη στα λόγια και δύο άκαρποι πόλεμοι στο ενεργητικό. Σε συνεργασία με τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, ηγέτη του αποκαλούμενου αριστερού κόμματος, που είναι συνεργός στο έγκλημα.

 Το Ισραήλ δεν εξάντλησε τις διπλωματικές οδούς πριν αρχίσει μια άλλη φοβερή εκστρατεία δολοφονίας και καταστροφών. Η βροχή των πυραύλων Κασσάμ στις περιοχές κοντά στη Γάζα ήταν ανυπόφορη, ακόμα κι αν δεν έσπειρε το θάνατο. Αλλά η απάντηση στους πυραύλους έπρεπε να ήταν τελείως διαφορετική: διπλωματικές προσπάθειες να αποκατασταθεί η εκεχειρία ,που παραβιάστηκε αρχικά-πρέπει να το θυμήσουμε- από το Ισραήλ όταν βομβάρδισε χωρίς λόγο μια σήραγγα . Και έπειτα, εάν οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύγχαναν, μια μετρημένη, βαθμιαία στρατιωτική απάντηση.

 Αλλά όχι. Εδώ είναι όλα ή τίποτα. Το Υπουργείο Αμυνας προώθησε έναν πόλεμο του οποίος του τέλος, όπως συνήθως ελπίζουμε , θα αναλάβει κάποιος που μας προσέχει.

 Το αίμα θα τρέχει τώρα όπως το νερό. Η περικυκλωμένη και εξαθλιωμένη Γάζα, η πόλη των προσφύγων,θα πληρώσει το τίμημα. Αλλά αίμα θα χυθεί και στη δική μας πλευρά . Μέσα στη ανοησία της, η Χαμάς μπορεί να το προκάλεσε στην ίδια και το λαό της, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την υπερβολική αντίδραση του Ισραήλ.

 Η ιστορία της Μέσης Ανατολής επαναλαμβάνεται με απελπιστική ακρίβεια. Μόνο η συχνότητα αυξάνεται. Ζήσαμε 9 χρόνια ηρεμίας ανάμεσα στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και τον πρώτο πολέμο του Λιβάνου,αλλά τώρα ξεκινάμε πολέμους κάθε δύο χρόνια. Ετσι το Ισραήλ αποδεικνύει ότι άλλο οι δημόσιες δηλώσεις του περί ειρήνης και άλλο η πολεμοχαρής συμπεριφορά του.

 Το Ισραήλ επίσης αποδεικνύει ότι δεν έχει πάρει το μάθημα από τον προηγούμενο πολέμο(του Λιβάνου-Σημ μεταφρ) Για άλλη μια φορά, όπως και πριν από το πόλεμο εκείνο, προηγήθηκε ένας τρομακτικά ομοιόμορφος δημόσιος διάλογο στον οποίο μόνο μια φωνή ακούστηκε: αυτή που απαιτούσε το χτύπημα, την καταστροφή, τη λιμοκτονία και τη δολοφονία, μια φωνή στη δικαιοδοσία της επιτροπής για τα εγκλήματα πολέμου.

 Για άλλη μια φορά οι σχολιαστές κάθισαν στα τηλεοπτικά στούντιο και χαιρέτησαν τα αεροπλάνα που βομβάρδισαν τα αστυνομικά τμήματα, όπου εργάζονται άνθρωποι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των δρόμων. Για άλλη μια φορά πλειοδότησαν για την συνέχιση της επίθεσης. Για άλλη μια φορά, οι δημοσιογράφοι περιέγραψαν τις “δύσκολες εικόνες” του κατεστραμμένου σπιτιού στο Νέτιβοτ. Για άλλη μια φορά, είχαμε το θράσος να παραπονεθούμε γιατί ο υπόλοιπος κόσμος αναμετέδιδε τις εικόνες από τη Γάζα. Και για άλλη μια φορά πρέπει να περιμένουμε μέρες μέχρι να εμφανιστεί από το σκοτάδι μια διαφορετική φωνή, της φρόνησης και της ηθικής.

Σε μια-δυο εβδομάδες οι ίδιες αυθεντίες που απαιτούσαν περισσότερα χτυπήματα θα συναγωνίζονται μεταξύ τους στη κριτική αυτού του πόλεμου. Και για άλλη μια φορά αυτό θα γίνει πολύ αργά.
 
Οι εικόνες που πλημμύρισαν τις τηλεοπτικές οθόνες σε όλο τον κόσμο έδειξαν μια παρέλαση πτωμάτων και τραυματισμένων που φόρτωναν και ξεφόρτωναν ιδιωτικά αυτοκίνητα στο μοναδικό κτίριο της Γάζας, που μπορεί να χαρακτηριστεί νοσοκομείο. Ίσως πρέπει να θυμηθούμε ξανά ότι πρόκειται για μια δυστυχισμένη λωρίδα γής, της οποίας ο πληθυσμός αποτελείται από παιδιά προσφύγων που έχουν υποστεί απάνθρωπες δοκιμασίες.
 
Για δυόμιση χρόνια ήταν εγκλωβισμένοι και ξεχασμένοι από ολόκληρο τον κόσμο. Η ιδέα ότι μέσα από τον πολέμο θα κερδίσουμε νέους συμμάχους στη Λωρίδα ,ότι κακοποιώντας τον πληθυσμό και σκοτώνοντας τα παιδιά του θα συνετιστούν και ότι μια στρατιωτική επιχείρηση αρκεί για την ανατροπή ενός ριζωμένου καθεστώτος και την αντικατάσταση του απο πιό φιλικό σε μας, είναι περισσότερο από τρέλα. 

Η Χεσμπολλά δεν αποδυναμώθηκε από τον δεύτερο πόλεμο στο Λίβανο, το αντιθέτο. Η Χαμάς δεν θα αποδυναμωθεί λόγω του πολέμου της Γάζας , το αντιθέτο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από την παρέλαση των πτωμάτων και των τραυματιών, θα φθάσουμε σε μια νέα εκεχειρία όπως έγινε και στο Λίβανο, που θα μπορούσε να έχει συμφωνηθεί χωρίς αυτόν τον περιττό πόλεμο.

 Στο μεταξύ ας αφήσουμε το Υπουργείο Αμυνας να κερδίζει, όπως υποστηρίζει. Ένας ήρωας κόντρα σε έναν αδύνατο, βομβάρδισε χθες δεκάδες στόχους από τον αέρα και οι εικόνες του αίματος και της φωτιάς θέλουν να δείξουν στους Ισραηλίτες τους Άραβες κι ολόκληρο τον κόσμο ότι ο νταής της γειτονιάς δεν έχει χάσει τη δύναμη του. Οταν εξαγριωθεί, κανένας δεν μπορεί να τον σταματήσει."

Φυσικά, κάποιοι έχουν διαφορετική γνώμη:
«Δεν υπάρχει χώρος για παύση πυρός. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαλείψει την απειλή στο νότο. Έτσι, ο ισραηλινός στρατός δεν πρέπει να σταματήσει τις επιχειρήσεις προτού σπάσει το ηθικό των Παλαιστινίων, της Χαμάς, για άλλες επιθέσεις στο Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, Meir Sheetrit.
Ο Ματάν Βιλνάι, υφυπουργός Άμυνας δήλωσε πως ο στρατός «έχει κάνει προετοιμασίες για μερικές εβδομάδες δράσης».
Όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία, το ηθικό των Παλαιστινίων είναι "ακμαιότατο" και... πρέπει να ..........καμφθεί.........

Να υπενθυμήσουμε πως τέσσερις ισραηλινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από παλαιστινιακές θέσεις, από το Σάββατο, όταν άρχισαν οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα. Από την άλλη μεριά, στη Λωρίδα της Γάζας στους 360 έφτασαν οι νεκροί ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.690.

5 σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Σου εύχομαι να σου συμβούν μόνο κάλα το 9 κι εσύ να διαλέξεις τα καλύτερα.

Με υγεία και αληθινή αγάπη.

Κώστας
vlouis.wordpress.com
vloutis.blospot.com

molemou είπε...

Τις ευχές μου για ότι καλύτερο σε σένα και την οικογένεια σου

视频斗地主 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
alerts είπε...

You these things, I have read twice, for me, this is a relatively rare phenomenon!
handmade jewelry

liver25800 είπε...

icicle25800