Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009

Τα λιπάσματα
Οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί ασφυκτιούν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αγροτογεωργοτρόφων και προσθέτει:
«Οι τιμές των ζωοτροφών, των λιπασμάτων και των φαρμάκων έχουν υπερδιπλασιαστεί, οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος παραμένουν καθηλωμένες στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ ταυτόχρονα ο καταναλωτής πληρώνει τις συνεχείς αυξήσεις των προϊόντων και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και κατανάλωσης συνεχώς διευρύνεται σε βάρος και των δυο».

Το πακέτο των μέτρων που διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή , και που είναι μέτρα αποζημιώσεων περισσότερο, παρά στήριξης των ίδιων των προϊόντων, είναι το εξής :

Θα δοθούν αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ :

-Στους βαμβακοπαραγωγούς: 75 εκατ.ευρώ (ως 45 ευρώ το στρέμμα)

-Στους καλλιεργητές αραβόσιτου και σίτου: 100 εκατ.ευρώ

-Στους ελαιοπαραγωγούς: 50 εκατ. ευρώ

-Στους καλλιεργητές οπωροφόρων, σπαραγγιών και πατάτας: 100 εκατ.ευρώ

-Για κάλυψη λοιπών κινδύνων για αγροτικά προϊόντα και προϊόντα κτηνοτροφίας: 100 εκατ.ευρώ

-Έκτακτες ενισχύσεις για βαμβακοπαραγωγούς, καπνοπαραγωγούς, παραγωγούς δημητριακών και ελιών: 75 εκατ.ευρώ

Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία.

Θέλω σήμερα να μιλήσω από την πλευρά των αγροτών, μιας και προέρχομαι από αγροτική οικογένεια. Η κατάσταση των αγροτών σήμερα στην Ελλάδα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν μιλάω για εκείνους τους αγρότες με τα χιλιάδες στρέμματα (τους μοντέρνους τσιφλικάδες-αυτοί πάντα τον είχαν τον τρόπο τους). Το θέμα είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών, που έχουν σαν κύρια κάποια γεωργική ή κτηνοτροφική ασχολία και που, με την έλευση του ευρώ κυρίως, έχουν δει τα εισοδήματά τους να έχουν απίστευτη μείωση, της τάξης του 30%-60%.

Θα μιλήσω για τους βαμβακοπαραγωγούς ειδικότερα (γιατί γι’ αυτούς ξέρω). Για να γράψω αυτή την ανάρτηση πήρα τηλέφωνο τον πατέρα μου και τον θείο μου για να μην σας λέω βλακείες αλλά πληροφορίες εκ των έσω. Μου είπαν λοιπόν και οι δυο τους «Μην μπλέκεσαι, εμείς είμαστε χαμένοι έτσι κι αλλιώς». Λογικό. Αν σκεφτεί κανείς πως η τιμή του βαμβακιού την τελευταία χρονιά ήταν 17 λεπτά του ευρώ ανά κιλό προϊόντος (περίπου 60 δραχμές) . Την τελευταία χρονιά χρήσης της δραχμής (έβαλα τον daddy να ψάξει τα τιμολόγιά του) η τιμή ήταν 180-200 δραχμές ανά κιλό προϊόντος (ανάλογα τον έμπορο που επέλεγε κανείς). Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για την μείωση του εισοδήματός τους. Σε συνδυασμό μάλιστα με την επιβολή πλαφόν παραγωγής ανά στρέμμα, πλαφόν αποζημίωσης από φυσική καταστροφή ανά στρέμμα και ανά αγρότη, την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, την αύξηση των τιμών πετρελαίου και ρεύματος, την στυγνή εκμετάλλευση από μέρους των εμπόρων και των μεσαζόντων η όλη κατάσταση είναι απογοητευτική.

Sure, λέει το κράτος. Τα ξέρουμε όλα αυτά. Αλλά γιατί επιμένετε στο βαμβάκι? Προτιμήστε να καλλιεργήσετε κάποιο άλλο προϊόν, κάτι επιδοτούμενο από την ευρωπαϊκή ένωση.

Μα πώς? Μιλάμε για ανθρώπους που αυτό έχουν μάθει να κάνουν από την ώρα που γεννήθηκαν. Άνθρωποι απλοί, χωρίς ιδιαίτερες σπουδές ή κάποια εξειδίκευση. Θυμάμαι όταν ήμουνα στο λύκειο, βλέπαμε υποτιμητικά τα παιδιά των ηλεκτρολόγων ή των υδραυλικών (τς τς τς τι να μας λέει κι αυτός? Εμένα ξες πόσα στρέμματα έχει ο μπαμπάς μου?) Έλα όμως που ο ηλεκτρολόγος σήμερα είναι ΚΥΡΙΟΣ –όσο πιο πολύ δουλέψει τόσα περισσότερα θα βγάλει-, ενώ ο γεωργός ζητιανεύει τα αυτονόητα –και δουλέψει ή δεν δουλέψει- το εισόδημά του εξαρτάται από άλλους παράγοντες. Παλιά κοιτούσαν τον ουρανό και παρακαλούσαν για ευνοϊκό καιρό. Τώρα κοιτάνε κατά την Αθήνα και ρίχνουν φάσκελα.Και σαν τι να καλλιεργήσουν? Τα χώματα της περιοχής μας έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση στο βαμβάκι και το σιτάρι.

Φυσικά έκαναν λάθη. Όλοι το αναγνωρίζουν αυτό. Τον καιρό των παχυλών αγελάδων, έκαναν κόντρες μεταξύ τους για το ποιος θα έχει το πιο luxurius τρακτέρ. Έπαιξαν κι αυτοί στο χρηματιστήριο και πρόκοψαν, όπως όλοι στη χώρα μας εκείνη την εποχή. Πήραν δάνεια από τις τράπεζες (την Αγροτική ) και δεν τα αποπλήρωναν με την επόμενη κερδοφόρα χρήση αλλά τα άφηναν να διαιωνίζονται. Σήμερα, γνωστοί και γείτονες από το χωριό μου, έχουν φτάσει να δουν να τους κατάσχεται μέχρι και μηχανάκι 75άρι (το παπί που λέμε).

Επειδή ο αγροτικός κόσμος αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό στη χώρα μας, ας κάνουμε λίγη υπομονή. Με τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις τους έχει κοπεί η Ελλάδα στα δύο και η δυσκολία στις μεταφορές επηρεάζει πολλά επαγγέλματα που στηρίζονται σ’ αυτές. Αλλά εμείς οι σκληροτράχηλοι Έλληνες, που πριν κάμποσο καιρό καταφέραμε να ανεχθούμε την «κοινωνική επανάσταση των νέων» που κράτησε κοντά ένα μήνα, καίγοντας, καταστρέφοντας, τρομοκρατώντας και πλιατσικολογώντας, μήπως να κάναμε λίγη υπομονή? Να δείχναμε λίγη κατανόηση? Στο κάτω κάτω, μην ξεχνάμε ότι η κοινωνία είναι αυτοί οι αγρότες, οι πατεράδες μας και τα σόγια μας, που μας στηρίζουν γιατί έχουμε καταντήσει να ανήκουμε στη «γενιά των 700 ευρώ». Δεν μας συμφέρει να μην είναι εντάξει αυτοί, γιατί αποτελούν τη βάση μας.

ΥΓ. Ακούστε το τραγούδι....τα σπάει!!!! (Greek country :p)


19 σχόλια:

Κωνσταντινος είπε...

Nα ευχαριστήσω για τη σκέψη,τη διάθεση και την επιλογή να βραβευτώ γιατί κατά τα αλλά εσύ γκρινιάζεις πως το βραβείο σου δε συνοδεύτηκε με τσεκάκι- η κάνα αγαλματίδιο εκεί έστω και τσίγκινο χαχα -αλλά ούτε τα δικά σου τα συνοδεύεις με κάτι τις τέλος πάντων βρε αδερφέ:)
Ένα φιλί ας πούμε ,αμάν ήμαρτον ποια,Ένα φιλί απ' τη Λευκή στο μάγουλο και την ψυχή.
Ξανά να μη καλέσετε σε απονομή βραβείων,σας σνομπάρω,έγινα ψηλομύτης!! χαχα :)
Τέλος!Φχαριστώ ένα παππού που είχα σε ένα χωριό της Αφρικής -ούτε θυμάμαι που- αλλά μάλλον τα τίναξε τώρα -καλά να πάθει,δεν τον χώνευα και πολύ χαχαχα

φιλάκια

Λευκή είπε...

Το φιλί να το δώσουμε, τσάμπα είναι. Προς στιγμήν φοβήθηκα μήπως χρειαστεί να δώσω τσεκ! Όχι τίποτα άλλο, αλλά μου τελείωσε το μπλοκάκι...
Επίσης,για ψάξε το θέμα με τον παππού στην μαύρη Αφρική. Έχω ακούσει πως βρίσκουνε κάτι γυαλιστερά πραγματάκια πότε πότε....Αν βρήκε κανένα ο παππούς κρίμα είναι να πάει χαμένο! :p
Αφού πήρες τη συμβουλή, πάρε κι ένα φιλί (για να μην έχω χρωστούμενα!)

zekia είπε...

χμμμ και μένα είναι αγροτική η οικογένειά μου κ ξέρω ακριβώς για τι μιλάς!

Ο ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ είπε...

Είναι πολύ χρήσιμο να προβάλλονται απόψεις για το αγροτικό που έχουν αφετηρία τους «Εκ των έσω» και συμπεριλαμβάνουν στοιχεία που τεκμηριώνουν την δυσμενή θέση όλων αυτών που μάχονται στους δρόμους. Είναι εύκολο να παρεξηγηθούν οι προθέσεις τους, αφού όλοι γνωρίζουμε κάποιους αγρότες που μόνο φτωχοί δεν είναι και κάποια από τα μηχανήματα που κλείνουν σήμερα τους δρόμους, κοστίζουν μια ολόκληρη περιουσία. Αν συνυπολογίσουμε και την ταλαιπωρία που φέρνει ο αγώνας τους με το κλείσιμο τον δρόμων, είναι εύκολο να παρεξηγηθούν. Από την άλλη όμως γνωρίζω αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση … βλέποντας τα κέρδη τους από ισόποσες σοδειές σε σχέση με περασμένα χρόνια, να μειώνονται ενώ όλα τα άλλα προϊόντα ακολουθούν τη ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα.
Ωραία ανάρτηση … σκέφτομαι και’ γω να ξανά γράψω για κάποια επίκαιρα θέματα τώρα που απόκτησα και κάποιους μπλογκό-φιλους … μπας και γίνει κάνας διάλογος της προκοπής.

Που είναι τα βραβεία σου ;; Δεν τα βλέπω κρεμασμένα πουθενά ;; Δεν πιστεύω να τα αντάλλαξες για χρήμα ;; Αναρωτιόμουν εχθές … εμείς που κερδίσαμε παραπάνω από ένα … μπορούμε να βραβεύσουμε 8 για το κάθε βραβείο .. ή μόνο 8 άσχετα με το πόσα βραβεία κερδίσαμε ;;;

Το τραγούδι είναι απλά φοβερό …. Yee haaaa !!!!!!

Καλημέρα !!!

Λευκή είπε...

zekia καλώς ήρθες :-)

Λευκή είπε...

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΕ έχεις δίκιο σ'αυτά που λες. Επίσης να προσθέσω κι αυτό που άκουσα σήμερα σ΄ένα ραδιόφωνο. Απορούσαν γιατί οι αγρότες το έχουν σαν έθιμο να κλείνουν τους δρόμους κάθε χρόνο τέτοιο καιρό. Και λέγανε πως οι αγρότες είναι οι μόνοι που όταν διαμαρτύρονται(/απεργούν) δεν χάνουν μεροκάματο ή ώρες εργασίας. Αυτό είναι αλήθεια, γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι η δουλειά τους είναι εποχική. Και διαλέγουν αυτό το χρονικό διάστημα, όχι γιατί δεν έχουν πού να παρκάρουν τα τρακτέρ τους, αλλά γιατί γύρω στα Χριστούγεννα κάθε χρόνο γίνονται οι οικονομικές τους εκκαθαρίσεις. Αυτό σημαίνει πως μόλις τώρα έμαθαν τι ακριβώς πληρώθηκαν για την προηγούμενη χρονιά. Και εννοείται πως αντιδρούν ανάλογα.
Sorry που σας πήρα παραμάζωμα με τα της επικαιρότητας, αλλά δεν μπορώ, συγχίζομαι!

Τα βραβεία δεν τα μοστράρω, είμαι απλός άνθρωπος εγώ!!

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ είπε...

Λευκή καλημερούδια.

Πήρα το mail σου σήμερα αργά, αλλά η hol μάλλον αποφάσισε να σπάσει τα νεύρα και αρνείται να σου στείλει την απάντησή μου.

ΟΚ για το βράδυ, μόνο δεν ξέρω διεύθυνση κ.λ.π.

Γράψε σχόλιο στο μπλόγκ μου να το πάρω, αν θέλεις βάλε και κανένα τηλέφωνο (μη φοβάσαι, δεν θα το δημοσιεύσω το σχόλιο, το διαβάζω και φρστ! στα αζήτητα.

Φιλιά.

Λευκή είπε...

Your wish is my command ΠαπαΟυρολογε.
Και για το βράδυ, ελάτε όλοι. Στο ραδιόφωνο εννοώ. Το http://www.moodradio.net/. Εκεί θα έχετε την τιμή να ακούσετε την υπέροχη βελούδινη φωνή της υποφαινόμενης!
Με άλλα λόγια, ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Για περάστε!
φρστ!

El Presidente είπε...

τι ώρα "παίζεις" να σε ακουσούμε???

El Presidente είπε...

άκυρο σε βρήκα στο site :D
Για τους αγρότες θέλω να πω κάτι αν επιτρέπετε ..

Καλοί χρυσοί βάση παραγωγικής πυραμίδας και Ελληνικής οικονομίας αλλά τόσα χρόνια αντί να οργανωθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί κοιτούσαν πως να αρπάξουν κανά προγραμματάκι και να το σπείρουν πάνω σε μ@λ@κίες...τώρα είναι αργά..sorry guys..

ps.προέρχομαι από γονείς αγρότες

Λευκή είπε...

Κύριε πρόεδρε...από τις 22:00 και μετά. :-)

Λευκή είπε...

Πρώτη εγώ είπα πως έχουν κάνει χοντρές μαλακίες οι αγρότες...
Αυτό το θέμα με τις επιδοτήσεις ήταν η καταστροφή τους. Αντί να επενδύσουν σε εκμοντερνισμό της παραγωγής ή στην δικιά τους την εξέλιξη, επαναπαύθηκαν στα λεφτά της Ευρώπης...
Άσε Πρόεδρε, πονεμένη ιστορία. Απ' όπου και να το πιάσεις λερώνεσαι.

El Presidente είπε...

O παππούς μου έλεγε...
-Να μάθεις γράμματα..

ρε παππού πανεπιστήμιο πάω

-Να μάθεις γράμματα ακούς...

Τώρα κατάλαβα τι ενοούσε...

Όταν εγώ ξοδεύα λεφτά στις σπουδές το φιλαράκι "που ασχολήθηκε με την αγροτία" μου έλεγε τράβα μ@λ@κ@ να πετάς τα λεφτά σου από δώ και από κει...εγω βγάζω πολλά παραπάνω..

τώρα είναι στο κρύο και περιμένει τα κανάλια να τον σώσουν..ας ζήσει με αυτά που του δίνουν και να λέει και ευχαριστώ που είναι και έτσι!
Το βράδυ θα σε ακούσω θα έχεις και αφιέρωση!

dreamer-angel είπε...

Κι εγώ το καημένο που θέλω να πάω στο νησί μου ίντα θα κάμω ε;;;;
Με κόβω να φυτεύω ντοματούλες και φασολάκια!!!Οφουυυυυ
Ελα πλάκα κάνω άσχετη με το θέμα αλλά ο καθένας με τον πόνο του!!!
την καλησπέρα μου κοπελιά κ ευχαριστώ για το σχόλιο σου!!!

Λευκή είπε...

Κρητικάτσι είσαι μαρί????
Πολύ σας γουστάρω,δεν μασάτε πουθενά!
Welcome κι εσύ κοπελιά. :-)

dreamer-angel είπε...

Κρητικάτσι ναι!!!Στα Χανιά θα πάω όταν με το καλό φύγω απ επαεεεε...
Αλλά είπαμε κο κο κο

AETOS είπε...

Είναι πολύ χρήσιμη η ανάλυση που έκανες και βοηθάει στο να γνωρίζουμε "από μέσα" πώς έχουν τα πράγματα.. Τώρα, για το δίκιο, δεν ξέρω, όλοι δίκιο έχουν.Καιοι αγρότες που κλείνουν τους δρόμους και γεφύρια και τα μπουλούκια που τα σπάνε στο πέρασμά τους και όλοι οι επαναστατημένοι.Το θέμα όμως είναι ότι όλοι αυτοί οι προαναφερθέντες "τα σπάνε" επάνω μας και βγάζουν το άχτι τους μόνο και μόνο για τα συμφέροντά τους.Επάνω σε μάς, που και "πληρώνουμε τη νύφη" και δεν δικαιούμαστε να πούμε και τίποτα, γιατί όχι ταμπέλες.. κουδούνια θα μας κρεμάσουν.Τα λέω εγώ που η καταγωγή μου είναι από την φτωχή Ήπειρο και μπορεί να μην είμαι αγρότης, αντίθετα ασχολούμαι με την τεχνολογία, τρέχω ολημερίς και πασχίζω για τα προς το ζειν της 4μελούς οικογένειάς μου και ξέρω τι σημαίνει αγώνας.. Καλή δύναμη

Κωνσταντινος είπε...

Πρόσκληση παραλαβής βραβείου.

Παρακαλείστε όπως προσέλθετε
Να παραλάβετε το βραβείο σας.

Με τιμή

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ είπε...

Γενικά συμφωνώ μαζί σου...
Το ζήτημα είναι τι γίνεται από δω και πέρα...
Τί ζητάνε οι αγρότες από το κράτος; Λεφτά ή Πολιτική;
Να τους βοηθήσει για την αλλαγή πιο προσοδοφόρων καλλιεργιών ή να μείνουν στη ζητιανιά της επιδότησης;

Και το αναγκαστικό ερώτημα... τί ψήφισαν και τί θα ψηφίσουν;...