Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009

Η Βίλα Μπιάνκα


Ζω στη Θεσσαλονίκη από τα 18 μου. Ήρθα φοιτήτρια, και από τα πρώτα μέρη που με ξενάγησαν οι "παλιοί" όταν κατέφτασα (ένα τρομοκρατημένο βλαχάκι στη μεγαλούπολη) ήταν η Βίλα Μπιάνκα. Τότε το κτίριο αυτό ήταν σε άθλια κατάσταση, σύχναζαν όλων των ειδών οι αλήτες εκεί μέσα, και γενικά δεν ήταν μέρος για να πλησιάζει ένα καλομαθημένο κοριτσάκι... Αλλά εγώ ΔΕΝ ήμουν τέτοιο!
Τα χρόνια πέρασαν, οι αγώνες των κατοίκων της περιοχής και των συμπολιτών μου γενικά, ευωδώθηκαν, και η Βίλα πια έχει αποκτήσει την παλιά της αίγλη και ομορφιά. Σήμερα θα δείτε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίσμα πλαισιωμένο από ένα προσεγμένο κηπίσκο. Ευτυχώς διατηρείται, και κατά καιρούς συμβαίνουν διάφορα εικαστικά δρώμενα. Είχα βρεθεί πέρισυ σε μια παράσταση και η όλη ατμόσφαιρα ήταν μαγευτική.
Είδα στις ειδήσεις νωρίτερα για μια έκθεση άγνωστων πινάκων του Αλέκου Φασιανού που θα φιλοξενηθεί στην Βίλα, και φυσικά έψαξα για πληροφορίες.
Αναδημοσιεύω λοιπόν από το in.gr
Από τη συλλογή Στ.Ζαχαριάδη
Έκθεση με έργα του Αλέκου Φασιανού στη Βίλα Μπιάνκα στη Θεσσαλονίκη


Ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός
ΘεσσαλονίκηΕπί δώδεκα χρόνια ο συλλέκτης έργων τέχνης Στέφανος Ζαχαριάδης αναζητούσε δημιουργίες του Αλέκου Φασιανού σε Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία ακόμη και σε Αμερική και Ιαπωνία. Από την Τετάρτη έως τις 26 Απριλίου, 37 από τα έργα της συλλογής του Στ.Ζαχαριάδη εκτίθενται στην Βίλα Μπιάνκα στη Θεσσαλονίκη.

Ο Στέφανος Ζαχαριάδης επισκέφθηκε γκαλερί, συνομίλησε με συλλέκτες, «σερφάρισε» στο Διαδίκτυο και συμμετείχε σε δημοπρασίες, προκειμένου να εξασφαλίσει άγνωστα έργα του αγαπημένου του καλλιτέχνη. Στόχος του, μάλιστα, ήταν να εντοπίσει πίνακες από όλες τις περιόδους δημιουργίας (από τη δεκαετία του 1960 ως τη δεκαετία του 1990) και τις τεχνοτροπίες του Αλέκου Φασιανού.

«Η ανταμοιβή των κόπων μου ήταν όταν ο ίδιος ο Φασιανός μου είπε ότι ορισμένα από αυτά τα έργα είναι μουσειακά και σπάνια», δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ο συλλέκτης.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι δημιουργίες του Φασιανού τον συγκινούν «επειδή το έργο του έχει μια πρωτοτυπία μοναδική. Δεν ακολούθησε κανένα διεθνές ρεύμα και καμία πεπατημένη οδό. Είχε το θάρρος να κάνει κάτι διαφορετικό».

Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη

Τριάντα επτά από τα έργα του Αλέκου Φασιανού, από τη συλλογή του Στέφανου Ζαχαριάδη, θα παρουσιάζονται για πρώτη φορά από την Τετάρτη και έως τις 26 Απριλίου στη Βίλα Μπιάνκα.

Όπως τόνισε ο Αλέκος Φασιανός σε συνέντευξη Τύπου: «ξαναβλέπω έργα που έχω να δω 30 χρόνια και αισθάνομαι πρωτόγνωρη συγκίνηση. Κάθε έργο είναι ένας σταθμός στην πορεία μου».

Στα έργα αυτά κυριαρχούν, όπως και σε όλες τις δημιουργίες του, οι χαρακτηριστικές μπλε και κόκκινες φιγούρες, αλλά και διαχρονικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού.

«Με κατηγορούν ότι τα έργα μου μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε έργο μου είναι διαφορετικό. Ο καλλιτέχνης και το όραμα παραμένουν τα ίδια», δήλωσε ο κ. Φασιανός.

Πολυτάλαντος και με δείγματα «γραφής» στη ζωγραφική, τη χαρακτική, τη σκηνογραφία, αλλά και τη λογοτεχνία, ο κ. Φασιανός είπε έχει ως μοναδικό του στόχο την ίδια τη δημιουργία.

«Ποτέ δεν δουλεύω. Μόνο δημιουργώ. Δημιουργία είναι κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ, την έχεις στο μυαλό σου ως ιδέα και προσπαθείς να την αποδώσεις και να την υλοποιήσεις για να τη δουν και άλλοι. Η δημιουργία είναι κάτι άγνωστο, μπορεί να υπάρχει κάπου στον αέρα ή στο διάστημα και να τη συλλάβεις», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καλλιτέχνης.


Εγώ πάντως την Δευτέρα, μόλις γυρίσω από τις εξοχές, θα πάρω την φίλη μου και θα πάμε. Θέλει δε θέλει. Όσοι πιστοί προσέλθετε! :)

10 σχόλια:

dreamer-angel είπε...

Να και κάτι καλό σ αυτήν εδώ τη χώρα!
Μπράβο!Φιλιά πολλά

david santos είπε...

Brilliant posting!!!
Nice picture and pretty photo.
Congrats.
Have a nice weekend.

Λευκή είπε...

dreamer,
τα καλά να τα λέμε... Πού και πού συμβαίνει και κανένα καλούτσικο :)

Λευκή είπε...

David,
Thanks for visiting.
Btw….. how did you find me? I knew I’m famous but I just hadn’t realize how much!
Thanks again, and I promise I’ll pay my dues…

NANTIA-BAD RELIGION 7 είπε...

Ευτυχώς πού υπάρχουν κι αυτά και ξεχνάμε για λίγο την Ουζουμπούρου!
Καλό ΣΚΔ..
Ασχετο..θάχεις εκπομπή αύριο ή θα μας τι κάνεις κι εσύ;

Λευκή είπε...

Αύριο κούκλα θα είμαι στην μαγευτική και εξωτική παραλία της Λίμνης Πλαστήρα....
Φιλιά και καλά να περάσεις κι εσύ! :)

Ο ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ είπε...

Are you the world famous Amanda??? Is that a picture of your house? Do you sign autographs ??? At last I have found you !!!

zekia είπε...

ευτυχώς έχουν διατηρηθεί αρκετά τέτοια παλιά "εξοχικά" στην περιοχή αυτή και χαίρεσαι να τα χαζεύεις κάθε φορά που περνάς.

Λευκή είπε...

METALLAGMENOS,
yes indeed! You are extremely lucky to find me. I'm a pretty rare "piece"...
lol

Λευκή είπε...

zekia,
ναι υπάρχουν και πρέπει να τους δίνουμε την απαραίτητη προσοχή. Έτσι κι αλλιώς...τι διασκεδάσεις μας μείνανε? Πετρούλα και επισκέψεις στα αναπαλαιωμένα. :}