Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Η ώρα της Γης


Τι είναι η Ώρα της Γης

Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.

Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.

Περισσότερες από 64 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2009. Αυτός ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά, καθώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως μία τόσο απλή ενέργεια, όπως το να σβήσουν τα φώτα τους, μπορεί να έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην έλευση της αλλαγής.

Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης.Θα συμφωνήσω με όλους εσάς που θα πείτε πως με μια ώρα με κλειστά τα φώτα δεν θα σωθεί ο πλανήτης. Ακόμη, θα συμφωνήσω πως η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται από τις επιχειρήσεις και όχι από τα οικιακά απόβλητα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν με αυτόματο πιλότο. Εργάζονται σ'αυτές άνθρωποι, εσείς κι εγώ, που αν διαμορφώσουμε μια οικολογική συνείδηση, ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ. Παρακάτω θα δώσω μερικές συμβουλές όπως τις διάβασα στο www.wwf.gr. Πρόκειται για μερικές απλές καθημερινές κινήσεις πουμπορούμε να κάνουμε όλοι μας τοποθετώντας το μικρό μας λιθαράκι στην προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη μας.

Άλλαξε συνήθειες στο σπίτι!

Προσπαθήστε να μειώσετε τα σκουπίδια -ιδιαίτερα εάν κατοικείτε σε μικρά νησιά ή ορεινά μέρη - όπου ενδέχεται να μην υπάρχει κατάλληλη υποδομή για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Αποφεύγετε τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως κυπελλάκια, πιάτα, ξυριστικές μηχανές κτλ

Μάθετε να λέτε "όχι" στις πλαστικές σακούλες ή, τουλάχιστον, προτιμήστε αυτές που είναι ανακυκλωμένες.

Προτιμάτε τα απορρυπαντικά σε συμπυκνωμένη μορφή (απαιτούν μικρότερη συσκευασία) ή σε χάρτινη συσκευασία (ιδιαίτερα αν είναι ανακυκλωμένη).

Αποφύγετε μπαταρίες που περιέχουν κάδμιο ή υδράργυρο και πριτιμήστε τις επαναφορτιζόμενες. Επιστρέψτε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες στα καταστήματα που τις συγκεντρώνουν για ανακύκλωση.

Φτιάξτε το δικό σας λίπασμα ανακυκλώνοντας τα οργανικά υπολείμματα που μέχρι τώρα κατέληγαν στα σκουπίδια σας.

Συγκεντρώστε χαρτί για ανακύκλωση και πηγαίνετέ το στους ειδικούς κάδους συλλογής.

Μη χρησιμοποιείτε "ρολό"κουζίνας, προτιμήστε τις υφασμάτινες πετσέτες. Το χαρτί πετιέται μετά τη χρήση του, ενώ για τη λεύκανσή του απαιτείται χλώριο που ρυπαίνει το περιβάλλον.

Τα αλουμινένια κουτάκια ανακυκλώνονται. Συμβάλλοντας κι εσείς στην ανακύκλωσή τους βοηθάτε να μειωθεί η εξόρυξη βωξίτη, να εξοικονομηθεί ενέργεια και να περιοριστεί ο όγκος των σκουπιδιών.

Αντικαταστήστε τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες με αντίστοιχους οικονομίας. Θα συνεισφέρετε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και μακροπρόθεμα θα εξοικονομήσετε χρήματα από τους λογαριασμούς.

Αποφεύγετε να αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand by).Οι ποσότητες ενέργειας που μπορούν να εξοικονομηθούν με αυτόν τον απλό τρόπο είναι τεράστιες.

Όταν αγοράζετε καινούργιες συσκευές συμβουλευτείτε το σήμα ενεργειακής απόδοσης τους. Προτιμώντας τις ενεργειακά πιο αποδοτικές συνεισφέρετε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κάνετε σημαντική οικονομία στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Προτιμήστε τις γυάλινες συσκευασίες – ειδικά αυτές που μπορούν να επιστραφούν. Αυτές που δεν επιστρέφονται μπορείτε να τις επαναχρησιμοποιήτε ή να τις ανακυκλώνετε.

Ακολουθήστε τις δοσολογίες των προϊόντων καθαρισμού, καθώς αυτές επαρκούν 100% για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θυμηθείτε, ότι διπλάσια ποσότητα απορρυπαντικού δε σημαίνει διπλάσια καθαριότητα.

Προτιμήστε τα προϊόντα χαρτιού που προέρχονται από ανακύκλωση.


11 σχόλια:

NANTIA-BAD RELIGION 7 είπε...

Ανυπακοή στις προσταγές των παγκοσμιοποιητών,δεν φταίνε οι απλοί πολίτες για την κατάντια του πλανήτη μας,δεν είμαστε εμείς ένοχοι,αλλά αυτοί οι λίγοι πού μας επέβαλαν τις ρυπογόνες τεχνολογίες τους γιατί έτσι τους βολεύεικαι τώρα υποκριτικά μας παροτρύνουν-προστάζουν για μία ώρα να σβήσουμε το φώς!!!
ΟΧΙ ΡΕ!ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΒΑΤΟ,ΣΙΧΤΙΡ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!!
Ρερισσότερα εδώ:
http://nikos63.blogspot.com/2009/03/blog-post_987.html

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΑΤΟΝ ΤΟ ΜΠΙΝΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΝΑΝΤΙΑ.

kwlogria είπε...

Αχ κούκλα μου, τα λες και ποιος σ' ακούει; Εγώ εδώ βλέπω καθημερινά νέα παιδιά να πετάνε ΤΑ σκουπίδια στους δρόμους, φαντάσου τι κάνουν σπίτι τους... Με ποια παιδεία θέλεις γλυκιά μου να κάνουμε όσα πρέπει; Με την ανύπαρκτη;; Μακάρι πάντως να αρχίσει να κουρδίζεται ο κόσμος γιατί η γη δεν πάει καλά και φταίμε αποκλειστικά και μόνο, εμείς.

Λευκή είπε...

Νάντια,
οι απλοί πολίτες φταίνε πρώτοι πρώτοι για άλλη μια φορά! Που χάριν ευκολίας θα πάρουν τα πλαστικά ποτηράκια , θα πιουν μια γουλιά νερό και θα τα πετάξουν στη χωματερή. Και θα βάλουν την βιομηχανία να φτιάξει ένα άλλο πλαστικό ποτηράκι για να αντικαταστήσει το πεταμένο, που σημειωτέον θα κάνει 450 χρόνια να διασπαστεί λόγω σύνθεσης.
Ναι μας το επέβαλαν,με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συμφώνησα μ'αυτό από την πρώτη στιγμή, αλλά εσύ θα περιμένεις πρώτα η βαριά βιομηχανία να μειώσει τους ρύπους και έπειτα να χρησιμοποιήσεις ένα γυάλινο ποτήρι?
Η κίνηση αυτή είναι καθαρά συμβολική, κούκλα μου, και θα έπρεπε να την υποστηρίξουμε όλοι, όχι μόνο σαν κίνηση, αλλά ως συνείδηση. ΑΤΟΜΙΚΗ! για αρχή.

Λευκή είπε...

Skroutzako,
Δεν έχω διαβάσει το συγκεκριμένο blog, αλλά αφού το προτείνατε 2 ως τώρα, θα πάω. Για να δούμε...
Τα φιλιά μου και σε'σένα.

Λευκή είπε...

kwlogria,
Η παιδεία μας είναι ανύπαρκτη και βάλε. Μηδέν εις το πηλίκον (που έλεγε και ο πατέρας μου όταν με τσάκωνε να έχω κάνει κοπάνα από το φροντιστήριο Ιταλικών).
Αλλά δεν χρειάζεται να'χει τελειώσει το MIT το κωλοπαιδαρέλι για να μην πετάξει το περιτύλιγμα από την Mars κάτω. Δεν χρειάζεται να έχει παραδώσει διατριβή για να μαζέψει το σκουπίδι του από την παραλία όταν ετοιμάζεται να φύγει.
Τα παραπάνω είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Με την πρόσβαση που έχουν τα παιδιά σήμερα στο internet και σε όλα τα μέσα, δεν είναι καν θέμα οικογένειας και ανατροφής!
Διαβάστε, γράψτε, διαδώστε. Μόνο έτσι!
Και μετά...ποιος ξέρει, μπορεί με πίεση πολιτών ή ακόμα και κοινωνιών ολόκληρων να αλλάξει κάτι και σε παγκόσμιο επίπεδο.
:)

Πέτσες © είπε...

amanda μαζί σου.....Τα είχα γράψει και γώ αλλα εσύ τα έγραψες πολύ καλύτερα και συγκεκριμένα γι αυτή τη μέρα και γενικά για το πώς πρέπει να φερόμαστε ...
Ακόμα και να είμαστε πρόβατα ....και να είναι κολπάκι για να μας θολώσουν τα μάτια...----Δε μπορείται να φανταστείτε κατ αρχάς πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα για τη ΔΕΗ ας πούμε ....!!!!
Το θέμα είναι όμως να γίνει κάτι συλλογικό!!!!!
ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ !!!!ΦΙΛΙΑ ΛΕΜΕ!!!

Πέτσες © είπε...

ΛΕΥΚΗ ΟΧΙ ΑΜΑΝΤΑ ΜΑΛΛΟΝ.... ΔΕ Μ'ΑΡΕΣΕΙ...

Λευκή είπε...

Πέτσες,
όπως θες... Και "ψιτ" να με λέτε μια χαρά είναι!
Και συμφωνούμε απόλυτα στην ουσία του θέματος.
Καλό βράδυ :)

Ευρύνοος είπε...

καλημέρα σας..

ειλικρινά έχω βαρεθεί να γίνεται ο κόσμος "μπαλάκι"..

"σβήσε το φώς"
"άναψε το φώς"

το ίδιο ισχύει για την κοσμοθέαση όλων..
ΕΓΩ έχω την αλήθεια..
όχι.. ΕΓΩ έχω την αλήθεια..

ας πράξει καθένας με την Δική του προσωπική συνείδηση..

όλοι εναντίον όλων..
ως πότε;
ως πότε θα κοιτάνε κάποιοι να κατευθύνουν τους άλλους;

έχετε προσωπική Αποψη; πράξτε αναλόγως..
δεν θα σας πω να ανάψετε η να σβήσετε το Φως..

μόνο να κοιτάτε το Φώς της καρδιάς σας να κρατάτε αναμμένο..

κι αν είμαι σιωπηλός, λέω πολλά..

μακάρι να μιλούσαμε λιγότερο και να πράτταμε περισσότερο..

χαιρετώ σας..

117 είπε...

καλημέρα. πιστεύω πως με μια ώρα σβηστά τα φώτα δε σώζεται ο πλανήτης, μάλλον επιβαρύνεται όταν τόσοι άνθρωποι θα ανάψουν ταυτόχρονα τα φώτα των σπιτιών τους... αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. η κίνηση είναι συμβολική το δίχως άλλο. αλλά έτσι δε γίνεται τίποτα. πρέπει να θυμόμαστε κάθε μέρα το περιβάλλον και όχι μόνο σε τέτοια "χάπενινγκσ".
πρέπει να αλλάξουμε όλοι μας τις συνήθειές μας, για να σώσουμε ό,τι σώζεται, για όσο μπορούμε. τα λέμε